Så påverkas ditt barn av huggormsbett

Den svenska sommarvärmen har anlänt tidigt i år vilket har resulterat i rekordmånga huggormsbett runtom i landet.


Orättvist nog löper vuxna mindre risk att utsättas för större skador när det kommer till huggormsbett än vad barn gör. Ibland behövs det inte ens ett besök till sjukhuset om den bitna lyckas hålla lugnet medan den placerar det utsatta området i högläge.

Men för barn kan skadorna bli allvarligare, dels på grund av att deras kroppsstorlek är mycket mindre än vuxnas.

Lugna ner barnet om det så krävs en iPad

Då vissa barn inte har någon vetskap om att huggormen är farlig så blir också lättare bitna. 30 procent av betten är som tur är så kallade “torra bett” och innebär att ormen inte sprutat in något gift. Varför den ibland väljer att göra så är oklart.

Giftet som är en blandning av enzymer utlöser de flesta gånger en lokal vävnad– och blodkärlsreaktion, (området runt bettet blir svullet och irriterat). Det är därför viktigt att låta barnet ligga ner och inte springa omkring då det bara gör så att giftet fortsätter att spridas.

Huggormsgiftet kan även förstöra blodkroppar som påverkar blodets förmåga att koagulera, vilket kan skada barnets njurar, alternativt framkalla en allergisk reaktion.

Om barnet börjar kräkas, får diarré, blir starkt illamående, får hjärtklappning, yrsel, blir blek, får kallsvettiga händer eller andningssvårigheter så är det ett tecken på en svårare reaktion.

Oavsett ofarligt eller farligt bett så är det väsentligt att ta barnet till ett sjukhus.

Sug inte ut giftet!

Det stora misstaget som går att se i Hollywood-filmer är att karaktären suger ut ormgiftet ur bettet och sedan spottar ut det aningen nonchalant på marken. Det är en dålig manöver då det enbart förvärrar förloppet.

3 tips på hur du får ditt barn att undvika att bli biten

  1. Ta hand om trädgården. Huggormen trivs nämligen i buskar, bråte, rishögar och högt gräs. Att bara jaga bort den funkar inte då den gärna kommer tillbaka. Försök istället att röja upp tomten på onödiga saker, klipp gräset och täpp igen hål och gropar under huset.
  2. Lär barnet hur man ska hantera en situation med en huggorm. Se till så att hen vet om att ormen kan bitas och att det är viktigt att aldrig röra eller försöka plocka upp den.
  3. Klä barnet med stövlar och långbyxor om ni är ute i naturen. Huggormen älskar att lapa sol och håller därför till på varma stenar i skogen.