Giftinformation för barn
Det finns giftiga ämnen i din vardag som kan göra ditt barn väldigt sjuk. Dessa gifter kan vara allt från kemikalier, insekter, ormbett till giftiga svampar. Har ditt barn ätit något där det finns en risk för förgiftning ska du kontakta vården eller giftinformationen.
Ha läkemedel och kemikalier säkert förvarade
Barn är utforskande, nyfikna och vill gärna smaka på saker vilket gör att du måste hålla god uppsikt över vad ditt barn stoppar i munnen.
Se därför till att kemikalier och läkemedel står säkert förvarande och oåtkomliga för ditt barn.
Olika symptom på förgiftning
Har ditt barn fått i sig någon farlig växt eller svamp är ofta symptomen magont, illamående, kräkningar och diarréer. Barnet kan även få reaktioner i munnen och halsen om det ätit någon giftig växt.
Är du osäker på vad och hur mycket ditt barn har fått i sig av något giftig eller frätande ämne ska du aldrig tveka på att ringa giftinformationen eller sjukvårdsupplysningen.
Märker du att ditt barn är taget, onormalt trött eller till och med medvetslöst måste du kontakta sjukvården omgående.
Det är dock väldigt ovanligt att barn får allvarliga förgiftningar och det är mycket sällan som det inträffar ett dödsfall på grund av förgiftning.
Vilka kemikalier är farliga?
På giftinformationscentralen hittar du en lista över alla kemikalier, vilka som är giftiga och vilka som är ofarliga.
Köp hem medicinskt kol
Har du små barn är det bra att ha medicinskt kol hemma.
Har ditt barn fått i sig läkemedel, svampar eller växter kan du ge medicinskt kol som binder de giftiga ämnena i kroppen och hejdar upptaget i kroppen. Medicinskt kol finns att köpa på apoteket.
Reaktion efter bär
Få bär är riktigt giftiga och väldigt sällan måste läkare uppsökas. Symptom som kräkningar och magont kan uppstå. Är allmäntillståndet påverkat ska du alltid kontakta sjukvårdsupplysningen eller giftinformationen.
Reaktion efter insektsbett
Är du allergiskt och överkänslig mot insektsbett såsom getingar eller bin kan du få förgiftningssymptom och hamna i ett chocktillstånd.
Läs mer om chock och insektsbett.