Huggormsbett

Blir du biten av en huggorm vet du aldrig hur du kommer att reagera på giftet. Det är därför viktigt att alltid söka vård.


Huggormsbett

Symptom vid huggormsbett

Giftet i ett huggormsbett är inte alltid farligt, men eftersom alla reagerar olika på huggormens gift måste du söka vård. Beroende på om du är känslig mot giftet eller inte ser symptomen olika ut. Vissa får bara en svullnad vid bettet medan andra blir illamående och kan hamna i ett chocktillstånd.

Symptom som är vanliga vid ett huggormsbett är att det gör ont när ormen biter och att området vid bettet blir rött och svullet.

Hur du reagerar på bettet beror även på hur mycket gift som kommit in i kroppen, i vilken kroppsdel du har blivit biten, din ålder och kroppsvikt. Blir du biten i exempelvis halsen eller ansiktet, där det finns många blodkärl och mindre fett kan reaktionen bli större än om du blir biten i vaden. Blir du biten i halsen kan det dessutom göra att luftrören svullnar och du får svårt att andas.

Förebygga huggormsbett

Eftersom huggormar är vilda och lever i skog och skärgård kan det ibland vara svårt att komma till ett sjukhus på en gång. Det är därför viktigt att du alltid har gummistövlar på dig när du går i mark där du inte ser var du sätter fötterna. En huggorm attackerar ofta i höjd med vaden och då kan stöveln skydda dig från att bli biten.

Om du blivit biten

Sök vård så snabbt du kan efter ett huggormsbett. Håll den kroppsdel som blivit bitet högt och så stilla som möjligt. Låt bettet vara och försök sitta eller ligga under eventuell transport. Det gör att giftet inte sprider sig lika snabbt i kroppen. Ta av dig smycken och skor innan det blir för svullet.

Försök aldrig suga ut giftet, lägga på kyla eller värme eller binda något runt. Det kan göra att giftet sprider sig snabbare och du blir sämre.

När du måste söka akut vård

Om du håller på att hamna i ett chocktillstånd måste du söka vård akut. Ring 112.

Tecken på chock, som kan leda till medvetslöshet, är:

  • Hjärtklappning
  • Andnöd
  • Kall, fuktig och mycket blek hud
  • Blåa läppar och naglar
  • Illamående
  • Yrsel